Karnevali diljem Dalmacije

0

Kao i svake godine u ovo doba, maškare su zavladale dalmatinskim gradovima i mjestima.

U Zadru u subotu 22.2. počinje dječji karneval na Narodnom trgu od 11 sati. Najluđi dan zadarskog karnevala je nedjelja, 23. veljače i velika tradicionalna karnevalska povorka i plesnjak na Narodnom trgu. Sve starta u 14 sati.

U Splitu Karneval traje cili tjedan; besplatne plesne radionice, Love Carnival Rave party, Krnjeval vrtića na Gripama, Dičji karneval u Đardinu…Glavno događanje je na pokladni utorak u Đardinu. U 20h počinje koncert Kreše Bengalke. Nakon Kreše, nešto sasvim drugačije – Mladen Grdović.
Iza koncerta, oko 23:50h pročitat će se šentenca – osuda Krnji te će krenuti maškarana Povorka na Gat sv. Nikole na spaljivanje Krnje ukoliko bude osuđen.

KUU Poklade najavljuje 207. povorku velikog Donjokaštelanskog krnjevala koja će se održati u utorak, 25. veljače, s početkom u 15.30 sati. Tradicija je to u našem malom mistu već preko 200 godina, točnije po 207. put povorka će proći kroz donja Kaštela. Tradicionalna maškarana povorka s preko 40 točaka, kako domaćih tako i inozemnih. Naći će se tu brojni krivci za nedaće u prošloj godini, ali i onaj glavni koji će biti osuđen i spaljen na portu u Kaštel Starom.

Pod sloganom „Dođite svakako i svakakvi“ dugovječna manifestacija Dubrovački karnevo održava se i ove godine do 25. veljače. U nedjelju (23.02.) od 15 sati tu je fećenda od malih maškara, dok je u ponedjeljak (24.02.) od 11 sati maškarani školski dan za učenike osnovnih škola uz đir Stradunom.

Vesele mačkare Sinjem će vladati do 25. veljače kada će se održati tradicionalna krnjevalska povorka, spaljivanje krnje i večernji maskenbal u hotelu Alkar.

Na pokladni utorak, 25. veljače, održat će se tradicionalna velika maškarana povorka u Šibeniku i prigodni program na Trgu Pavla Šubića I (ispred zgrade Županije) kada će biti pročitana optužnica i obrana te presuda Krnji. Nakon spaljivanja Krnje, bit će održan ples pod maskama na otvorenom uz nagrade najboljim maskama.