Koncertom Ive Pogorelića Hrvatski dom zaključio koncertnu sezonu

0

Koncertom Ive Pogorelića u subotu, 25.lipnja 2022Hrvatski dom zaključio koncertnu sezonu

Niti malo običan koncert bio je kruna bogatoj sezoni koja je startala 5. listopada 2021. Malo koji se koncertni prostor može pohvaliti brojkom od 150 realiziranih događanja od kojih 82 koncerta u Svečanoj dvorani i 30 koncerata u novootvorenom Glazbenom salonu Jakova Gotovca. Našlo se tu još i 38 ostalih kulturnih i društvenih događanja s 32 prijenosa uživo. Kad se podvuče crta, to znači 13618 posjetitelja te 13457 posjetitelja na online prijenosima.

Prva cjelovita sezona u Hrvatskom domu osmišljena je kroz pet ciklusa: zlatni, baštinski, ciklus suvremene glazbe i jazza, splitski ciklus te ciklus+. Istančana splitska publika koncertima se rado odazivala s posebnim marom i pažnjom za najveće zvijezde.

Koncert Ive Pogorelića je bio donatorski, i to za umjetničko usavršavanje darovitih učenika Glazbene škole Josipa Hatzea. Legendarni pijanist, inače i ambasador dobre volje UNESCO-a tako je počastio cijeli grad i svu njegovu glazbenu pojavnost: od onih najmlađih čiji talenti tek imaju procvasti, do vjerne publike koja prepoznaje i uživa u vrhunskim interpretima.

Po prvi puta, dodana su mjesta i na samoj pozornici tako da je maestro bio obgrljen i okružen očaranom publikom koja ga je nagradila ovacijama. Program se sastojao isključivo od skladbi Frédérica Françoisa Chopina, poljskog skladatelja i klavirista koji je poznat po tome što je pisao isključivo za jedan medij – klavir. Njegova kasna djela; Polonezu-fantaziju u As-duru, op. 61, Sonatu br. 3 u h-molu, op. 58, Fantaziju u f-molu, op. 49, Uspavanku u Des-duru, op. 57 i Barkarolu u Fis-duru, op. 60, maestro je na inzistiranje publike proširo dvama dodatcima: Preludijem u cis.molu, op.45 i Nokturnom u E-duru, op. 62 br.2. Upravo taj program nalazi se na najnovijem albumu s početka 2022., te je to program koji maestro ove koncertne sezone izvodi na pozornicama Europe i Sjeverne Amerike. Interpretacije koje se približavaju kategoriji sukreacije na najbolji su način zatvorile koncertnu sezonu u kojoj smo se, i to ne samo zbog ove večeri, približili nekim drugim standardima glazbenih događaja. Na koncu večeri, maestru je uručena posebna godišnja nagrada „Ivo Tijardović“ koja se dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u koncertnoj sezoni Hrvatskog doma Split.