Vratili se hrvatski mornari s NATO vježbe

0

Dva ratna broda HRM-a, “Cetina” i “Krka”, vratili su se nakon 32 dana izbivanja u svoju matičnu luku – splitsku ratnu luku Lora.

Više od mjesec dana boravili su u Sredozemlju kao potpora snagama HKoV-a ( HAKOVA) u prevoženju njihovih snaga i opreme na međunarodnoj vojnoj vježbi “Trident Juncture 15”.

U Lori su 69 pripadnika HRM-a i 14 pripadnika kopnene vojske dočekali njihovi najdraži.

Djevojčice Lucija i Marija nestpljivo su iščekivale svoju mamu , medicinsku sestru Antoniju Masle koja je sa nama podijelila kako je bilo :
“Teško, ali izdržljivo. Veliki izazov, ali i jedno novo iskustvo koje svakako triba isprobati. Prvi put sam bila odsutna ovako dugo, imam srićom kod kuće dvi bake, i čuvale su , uskočili su svi. Dobro je sve prošlo, to je najbitnije.”

Na brodu “Cetina” bio je i mornar strojar Marko Svirčić koji bi ovakvo iskustvo poželio svakome tko je pripadnik hrvatske vojske. Dočekali su ga supruga, roditelji i sestra Katarina kojoj je puno nedostajao.

Ovo je bila najveća NATO vježba u posljednjih 15 godina na kojoj je provjeravana spremnost NATO snaga brzog odgovora. U njoj je sudjelovalo preko 30 tisuća vojnika, više od 140 aviona, te više od 60 brodova i 7 podmornica.

Održavala u Španjolskoj, Portugalu i Italiji na 16 lokacija, a zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović na dočeku vojnika nije krio ponos i zadovoljstvo:
“Odradili su ogromnu zadaću, 2700 milja prevesti snage HKOV-a sve sigurno odrađeno, besprijekorno. Mislim da je ovo na ponos nama i hrvatskom narodu, jer smo pokazali da hrvatski mornar može izvršiti zadaću koja god se pred njega postavi. Dokazali smo da imamo sposobnost i da možemo sa ovim snagama s kojima raspolažemo, s ova naša dva desentna broda minopolagača  izvršiti prevoženje naših snaga. To je za nas veliki uspjeh. Ovo je po prvi put da  tri ratna broda su bili u Mediteranu i mi smo zaista jako ponosni na to.”

Naime, prije 8 dana vratio se brod “Andrija Mohorovičić” iz operacije “Triton” u kojoj je posada spašavala izbjeglice.

Bila je iznimna čast zapovjedati tim ljudima – istaknuo je zapovjednik skupine brodova kapetan korvete Ivica Pavić koji je dodao kako su ih na putu pratili dosta dobri uvjeti osim nemirnog mora kada su plovili sjeverno od Sicilije prema Sardiniji:
“Međutim brodovi to mogu i ljudi to mogu.”

Posade brodova djelovale su kao tim , rekao je kapetan korvete Pavić ,što je pomoglo da se zadaće izvrše odgovorno i profesionalno na ponos hrvatske vojske.