Ministrica Anka Mrak Taritaš na Biokovu!

0
Foto: Cropix

Za ministricu graditeljstva i prostornoga uređenja Anku Mrak Taritaš dileme nema – prostorni plan Parka prirode Biokovo je dobar i daje mogućnost razvoja tom području.

Nakon što je dan prije u Splitu obišla gradilište POS-ovih stanova i istočni gradski kotar koji služi kao primjer provođenja legalizacije bespravnih kuća, ministrica je posjetila Makarsku i tamo održala radni sastanak s makarskim   gradonačelnikom, načelnicima zainteresiranih općina i mjesta, te ravnateljem Javne ustanove Park prirode Biokovo. Razgovaralo se o skorom usvajanju Prostornog plana, kojeg je Vlada uputila u Sabor na usvajanje kako bi Park prirode dobio novi prostorni plan nakon 21 godine, no čelnici Baške Vode, Vrgorca, Brela, Tučepa, Šestanovca i Zagvozda upozoravaju kako se Plan pokušava nezakonito donijeti. Po njima je problem nova granica Parka prirode, no ministrica nam je rekla kako je ta dilema razriješena: „Bio je vrlo interesantan radni sastanak da vidimo što je problem s tim prostornim planom. Raspravljalo se o granicama Parka prirode Biokovo koje su kao takve utvrđene još 1981. godine, a 1983. su se našle u današnjem prostornom planu pa do 1994. Mi s ovim prostornim planom planiramo kako se na prostoru Biokova može dalje živjeti, raditi, izgraditi nove kuće, legalizirati postojeće, pastirske stanove revitalizirati i staviti u funkciju, a granica je tu najmanje sporna“.Povod sastanku bilo je pismo načelnika općine Baška Voda upućeno saborskim zastupnicima u kojem upozorava na nepravilno tumačenje granice parka, te za primjer navodi zaselak Topići koji se novim prijedlogom Plana odjednom našao unutar Parka prirode. Mještani se protive novoj granici i potpisali su peticiju: „Građanima Topića se ovim prostornim planom ne mijenja ništa osim mogućnosti da dobiju svoje građevinske dozvole jer tu mogućnost sad nemaju. Svi načelnici ovim planom samo dobivaju, a ne gube. Rezultat sastanka je otprilike i bio takav, rasvijetlili smo neke dileme. Nikome u ni jednom dijelu nismo smanjili neku građevinsku parcelu ali smo dali uvjete za izgradnju, direktno će se moći ići na dozvole, dali smo mogućnost revitalizacije pastirskih stanova, dva nova ulaza u Park prirode Biokovo i dali smo mogućnost ljudima koji su eventualno imali neke bespravne objekte napravljene prije 21.06.2011. da se legaliziraju“.

Planom se Biokovo šiti i čuvaju se njegova temeljna obilježja i prirodne vrijednosti. Čuva se i tradicionalni način poljoprivrede , izgled naselja i zaustavlja se iseljavanje. Omogućuje se razvoj naselja u rubnim područjima Parka, izgradnja žičare Makarska – Štrbina, kao i drugi značajni projekti: „Ako smeta granica, ako se smatra da su te granice krivo određene nikog ništa ne sprječava da se ona izmjeni pa će se izmijeniti i prostorni plan. Pa nije on uklesan u kamen pa se ne može mijenjati. No, ima niz projekata koji su u samom Parku prirode i koji čekaju prostorni plan da bi mogli ići dalje. Tu su vam vodospreme, ceste, ako hoćete aplicirati za bilo , bilo kad, svatko od vas traži da imate dozvolu, a ona se bez prostornog plana ne može dobiti“.

Bez Plana ovaj kraj čeka stagnacija, tvrdi ministrica koja ove žestoke reakcije na prijedlog Plana tumači predizbornim vremenom.