Splitski Medicinski fakultet educirat će buduće njemačke liječnike

0
Foto: Radio Dalmacija

Od ove će jeseni njemački studenti obrazovati za buduće liječnike na splitskom Medicinskom fakultetu.

Rezultat je to Sporazuma o suradnji splitskog Sveučilišta i bavarske Regiomed klinike, konzorcija koji okuplja četiri bolnice, te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija u Njemačkoj.

Ova suradnja jedinstven je primjer u Hrvatskoj u kojemu će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati buduće njemačke liječnike za potrebe regije, a pridonijet će i povećanju mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i u ostvarivanju suradnje hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

Sporazum su potpisali rektor Šimun Anđelinović, dekan Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš, te izvršni direktor Klinike, Joachim Bovelet koji je istaknuo kako je u izboru splitskog Sveučilišta, uz dugogodišnje poznanstvo s profesorom Draganom Primorcem, presudila njegova kvaliteta :
Znamo dosta o izvrsnosti u kvaliteti Medicinskog fakulteta u Splitu i stoga je splitsko Sveučilište bilo jedina opcija.

Studij Medicinskog fakulteta na engleskom jeziku, započet prije 5 godina, trenutno pohađa oko 200 stranih studenata, a s ovim planom oko 400 novih studenata postat će građani Splita i splitski studenti, rekao je dekan Zoran Đogaš:
Ti studenti bit će naši studenti i dobit će našu diplomu priznatu u Njemačkoj i u EU. Mi ovim činom sustavno educiramo njemačke liječnike  koji će sutra raditi u nizu bolnica Regiomed klinike , dakle ovo je korak dalje u sustavnoj edukaciji stranih studenata u Hrvatskoj.

Radi se o velikom planu njemačkih bolnica, kako i njima nedostaju liječnici, da taj kadar educiraju u Splitu:
Mi od ukupne kvote dosad smo imali 50 studenata, sad ćemo je povećat  na 60, a njima ćemo odobrit kvotu od  30 studenata po našim pravilima upisa i kriterijima. S tim da na njemačkoj maloj maturi moraju imati zavidan uspjeh. 

Ovim je postignuta jedna od strateških odrednica splitskog Sveučilišta – internacionalizacija procesa edukacije, zadovoljan je rektor Šimun Anđelinović:
Mi smo samo u godinu  i pol dana na Webometrics ljestvama prepoznati   i skočili smo dvije tisuće mjesta. Studentima je važno omogućiti kvalitetne mentore, želimo da naši partneri zajedno s nama nastupaju i prema EU projektima i mislimo da nam mogu pomoći u poboljšanju studentskog standarda što se tiče smještaja.

Brojni gosti prisustvovali su svečanosti potpisivanja Sporazuma, spomenimo samo neke: potpredsjednik Sabora, Ante Sanader, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas, zamjenik ministra turizma Robert Pauletić koji je potvrdio kako je ministarstvo prepoznalo značaj ove suradnje za hrvatski turizam.

Primjetan je trend da njemački studenti, nakon završetka studija, žele ostati u Hrvatskoj, a turističkim riječnikom 400 stranih studenata “ostvarit” će 146 tisuća noćenja u Splitu vrijednih 20 milijuna kuna.